Stadsgids tegen wil en dank…

In 2002 werd ik bevangen door een merkwaardige gemoedstoestand die ik nooit eerder had beleefd, maar die in de psychiatrie zou kunnen worden omschreven als obsessief-compulsief… En deze ‘geestesgesteldheid’ – waaraan ik zelf nog ‘puberaal’ zou willen toevoegen – zou maar liefst zes jaar duren.

Ho, wacht, laat ik u meteen geruststellen, beste lezer. Mijn gedrag was dermate goedaardig, dermate onschuldig van karakter dat men mij nooit gekneveld in dwangbuis en schuimbekkend tussen twee broeders in uit huis heeft hoeven wegslepen. Niemand ondervond er hinder van. Hoewel… op drie personen na, gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen. Man, dochter en zoon begonnen zich op een gegeven moment werkelijk af te vragen of ik niet écht een klap van de molenwiek te pakken had. Zij vonden mijn obsessie aanvankelijk irritant, later ietwat zorgelijk.

Wat gebeurde er dan in dat jaar? vraagt u zich misschien af.Welnu, ik raakte volledig in de ban van een bóék. En dat bewuste boek liet me geen moment van de dag meer met rust of, liever gezegd, ik liet dat boek niet met rust; niet tijdens mijn werk, niet tijdens pauzes, zelfs niet tijdens het avondeten, niet in mijn dromen… Ik verslond het steeds weer, kon er fragmenten letterlijk uit citeren – deed dat dan ook te pas en te onpas – had er diverse exemplaren van en zorgde dat er altijd een binnen bereik was: op het toilet, in de badkamer, onder mijn kussen, in de handtas…

Maar daar bleef het niet bij.

Ongerust als ik zelf een beetje werd over deze buitensporige vorm van idolatrie, begon ik gejaagd het internet af te stropen naar geestverwanten – of collega `nuts’, zo u wilt. En wie schetste mijn verbazing? Ik trof daar ettelijke honderden, nee, een paar duizend mensen aan, overwegend vrouwen, van Honolulu tot Lutjebroek, die minstens zo geobsedeerd waren als ik! Fans die bijeenkwamen in diverse fora om naar hartenlust over hun obsessie te kunnen discussiëren, ruzie te kunnen maken over interpretaties en te kunnen bekvechten over de al dan niet getrouwheid van bioscoop- en/of tv-bewerkingen. En dat alles zonder dat ongeïnteresseerde – lees: verveelde – familieleden en vrienden er aanstoot aan namen.

Enfin, van het een kwam het ander, en binnen no time werd ik een habituee in een internationale cyberstamkroeg van geobsedeerde fans, van wie een aantal – een behoorlijk groot aantal – zelfs zo ver ging een bewerking van, dan wel een vervolg op het bewuste boek te schrijven. Zo ook ondergetekende. Deze vorm van hybride literatuur – zo noem ik het maar even voor het gemak – luistert naar de naam”fanfiction”. Een Nederlandse term is er voor zover ik weet niet voor.

Ik hoor u zo langzamerhand denken, en ik zie u ongeduldig met de vingers op stoelleuning of tafel trommelen: Wat heeft dit in vredesnaam met een Haagse stadsgids te maken, en om welk boek gaat het nu eigenlijk?

De eerste vraag kan ik beantwoorden met een volmondig “alles”, zoals spoedig zal blijken. En op de tweede: het gaat om Pride and Prejudice, een boek uit 1813 van de Engelse schrijfster Jane Austen, een juweeltje uit de wereldliteratuur.

Dankzij die internationale ‘stamkroeg’ kreeg ik vanuit de hele wereld gasten, IRL, ofwel in real life; vriendinnen uit Sydney en San Francisco, uit Atlanta en Berlijn en uit New York en Warschau… Die bevriende fanfiction fans moest ik uiteraard entertainen, en dat deed ik door hun zoveel mogelijk facetten van Den Haag te laten zien. Spelenderwijs werd ik een volleerde gids en genoot van de bewonderende kreten als ik hen trots leidde door ons mooie Den Haag, via Lange Voorhout, dito Vijverberg, Vredespaleis en parlementsgebouwen naar winkelgebieden, horeca, musea (waarbij de Vermeers in het Mauritshuis steeds de hoogste ogen gooiden) en, niet te vergeten, het strand, de zee en de duinen.

Om nu bij mijn vriendinnen de herinnering levend te houden aan al die plekken waar we hebben gelopen, gezeten, gekeken en bewonderd, heb ook ík mij aan een bewerking van Pride and Prejudice gewaagd. Dit uiteraard zonder de pretentie te hebben ook maar in de verste verte aan de oorspronkelijke schrijfster te kunnen tippen, dat wil ik graag benadrukken. Zodoende heb ik het wereldberoemde verhaal over Mr Darcy en zijn Elizabeth Bennet in een modern jasje gestoken, en het niet in Kent, Hertfordshire en Derbyshire laten afspelen, maar vooral in – u raadt het al – Den Haag. Tal van voor Hagenaars bekende plekjes komen aan bod, en – als u zin en tijd hebt – nodig ik u van harte uit samen met stiff upper lip Brit Mr. Darcy en Nederlandse down to earth Elizabeth Bennet van Benthem, beiden volksvertegenwoordigers, te voet en op de fiets een ‘Tour through The Hague’ te maken in:

“And Very Impolitic Too”

Een vertelling over grensoverschrijdende vooroordelen, misverstanden en uiteindelijk bevredigende oplossingen…

©Renée Olsthoorn

Naschrift: over enige tijd zal een nieuw verhaal van mijn hand verschijnen, in het Nederlands deze keer, dat zich ook in Den Haag afspeelt en… voor een niet onbelangrijk deel in Parijs.

bridget jones

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s