Over lezen, schrijven en meer… Antwoorden op een vragenvuur

Vraag en antwoord naar aanleiding van de Bouquet-schrijfwedstrijd van 2014.

Over lezen en schrijven

Waarom heb je meegedaan aan de Bouquet Schrijfwedstrijd?

Een vlaag van ongekende durf, een forse dosis onbezonnenheid en een tsunami van inspiratie.

Heb je al eerder een verhaal geschreven? Zo ja, waarover?

Jazeker, diverse. Een tijd lang schreef ik fanfiction in het Engels op basis van Jane Austen’s Pride and Prejudice, en publiceerde de (meest korte) verhalen online. Voor het overige heb ik een file vol ideeën en half uitgeschreven verhalen

Kun je kort iets vertellen over hoe je verhaal tot stand is gekomen?

Een verhaal komt bij mij in de regel geheel spontaan tot stand. Ik maak geen synopsis, werk niet methodisch. Het begint vaak met een vaag idee dat al een tijdje broeit in mijn hoofd, en er opeens uit moet! Dan ben ik niet meer te houden. Alles moet er voor wijken, en ik ben niet meer achter mijn computer weg te slaan.

De inspiratie voor dit verhaal is een combinatie van het hartverscheurende liefdesverdriet waaraan de oudste dochter van mijn beste vriendin een aantal jaar geleden leed, een verblijf in Florence en Siena en… drie van mijn al dan niet guilty pleasures: muziek, schoenen en Italiaans ijs.

Hoeveel Bouquet-verhalen had je gelezen voordat je met het schrijven van je eigen verhaal begon?

Ik zou een politiek-correct antwoord kunnen geven, zoals ‘niet te tellen’ of ‘tientallen’. Maar dan zou ik jokken. Ik heb er drie of vier gelezen: de deeltjes die ik in opdracht van Harlequin heb vertaald. Maar ik heb wel veel Engelstalige romance gelezen, waaronder de boeken van Robyn Carr en Susan Wiggs. Heerlijk onderhoudend. Mijn grote favoriet binnen dit genre is Kristan Higgins, een supertalent met een verrukkelijk aanstekelijk gevoel voor humor. Ik ben dol op haar.

Waarom heb je gekozen voor een Italiaan?

[opm. De opdracht was te kiezen tussen een Italiaan, Griek of sjeik als mannelijke hoofdpersoon]

Italianen staan dichter bij mij dan Grieken of sjeiks. Bij een rijke Griek denk ik eerder aan Aristoteles Onassis dan aan een rijke knappe verleidelijke jónge reder. Een sjeik associeer ik met een tent in de woestijn, in mijn beleving niets romantisch aan. Maar misschien schiet mijn fantasie daar net te kort. Verder houd ik verschrikkelijk veel van de Italiaanse taal, van Italiaans design, van de ongelooflijke kunstschatten van Italië en… ik heb een beetje Italiaans bloed.

Welke bekende man voldoet volgens jou aan het beeld van een echte Bouquet-man?De bekendheid, of liever gezegd beroemdheid, die volgens mij optimaal aan het beeld van de echte Bouquet-man voldoet, is helaas al lang geleden overleden. Gregory Peck. Donkere ogen met een ietwat ironische maar toch ook zachte blik, mooie bos zwart haar, kaarsrechte neus, krachtige kin, sensuele mond… Een zeldzaam mooie man. En uiteraard was hij, zoals een Bouquet-man behoort te zijn, heel succesvol in zijn vak… acteren. Over zijn liefdesleven weet ik overigens niets. Dus op de vraag of hij in dat opzicht ook de echte Bouquet-man is (was), moet ik het antwoord schuldig blijven.

gregory-peck-3

Gregory Peck

Wat vond je het leukst aan het schrijven van je verhaal en wat vond je het lastigst?Eigenlijk vond ik alles leuk; de plot, de personages, bepaalde situaties (vooral de eerste ontmoeting tussen Angela en Bruno), de dialogen en het beetje humor dat ik erin heb kunnen verwerken. Ten slotte vond ik de analogie in de nare ervaringen van Angela en Bruno leuk om uit te werken. Het lastigste en tevens de grootste uitdaging voor mij was om, binnen de grenzen van het woordenaantal, te komen tot een kloppend verhaal met een lezenswaardige couleur locale en tot de verbeelding sprekende personages.

Wat zijn je vijf favoriete boeken?

Pride and Prejudice – Jane Austen, Wuthering Heights – Emily Brontë, Jane Eyre – Charlotte Brontë, Max Havelaar – Multatuli, Lady Chatterley’s Lover – D.H. Lawrence.  

Wat zou je iemand die schrijver wil worden adviseren?

Schrijf wat je zelf graag zou willen lezen en/of beleven. Is het werk min of meer af, verplaats je dan in de lezer en probeer het werk zo objectief mogelijk te bekijken. Wees niet bang voor de (virtuele) prullenbak, of zoals de Engelsen het uitdrukken: don’t be afraid to kill your darlings…

 

Over romantiek

Moet de eerste kus teder en romantisch zijn of woest, overweldigend en hartstochtelijk?

Eerst teder en romantisch, hoor, na een potje flirten, maar daarna kan het wat mij betreft niet woest en hartstochtelijk genoeg. Nou ja, op mijn leeftijd niet meer té wild, ik moet aan mijn hart denken!

Wat is het meest romantische gebaar of geschenk dat je ooit hebt gekregen?

Het gedicht dat mijn man ooit voor mij heeft geschreven, en het feit dat hij al zijn werk aan mij opdraagt.

Beschrijf de ultieme romantische maaltijd.

Een klein familierestaurantje in een achterafstraatje van Rome, waar we aan een wankel tafeltje op een ietwat hellende stoep (eufemistisch terrazza genoemd) verwend worden met allerlei heerlijks uit de échte goede ouderwetse Italiaanse keuken. Osso buco, bijvoorbeeld, vergezeld van een goed glas wijn. Het hoeft helemaal niet fancy te zijn, als het maar met liefde is klaargemaakt, en ik en mijn lief er volop van genieten, terwijl we gezellig babbelen over alles wat we samen door de jaren hebben meegemaakt.

Hoe houd je de romantiek levend in je relatie?

In algemene zin, oog blijven hebben voor mijn partner, voor zijn gevoelens, voor datgene wat hem bezighoudt en drijft. Meer specifiek, gezellig relaxed bij elkaar kruipen op de bank ’s avonds, kletsen, televisiekijken, lezen… We zijn al decennia lang jaar getrouwd, dus romantiek krijgt misschien een iets andere inhoud, maar elkaar aanraken, knuffelen zal ik mijn leven lang belangrijk blijven vinden…

Wat is de meest romantische plek die je ooit hebt bezocht?

Het klinkt misschien niet erg romantisch, maar het was het voor mij wel. Het prentenkabinet van Het Rijksmuseum in Amsterdam. Mijn eerste uitje met mijn vriend _ nu dus al een mensenleven mijn echtgenoot _ die op dat moment nog student aan de Koninklijke Academie in Den Haag was. We zaten aan een tafel, de zon scheen door het raam naar binnen en deed de lange mahonielokken van mijn vriend glanzen, stofdeeltjes dansten om ons heen. De map met etsen van Hercules Segers waarom hij had gevraagd, lag voor ons. Mijn eerste kennismaking met deze kunstenaar. Ik herinner me met welk een ontzag en vuur mijn vriend over deze kunstenaar sprak, en ik werd al verliefder op hem… op mijn vriend dus. Ik wierp wel een blik op de prenten, vond het schitterend door zulke beroemde werken te mogen bladeren, probeerde me te focussen, maar ik keek vooral smachtend naar hem.

Over jezelf

Welk ander talent, behalve schrijven, zou je graag willen hebben?

Ik had als kind alle kans om een muziekinstrument te leren spelen, maar die heb ik niet gegrepen. Ik hield meer van ballet en sport. Een talent om zelf muziek te maken, zou ik best willen hebben maar it’s no use crying over spilled milk… Muziek is een van mijn grote passies. Een goede zaak dus dat je muziek niet zelf hoeft te produceren om ervan te kunnen genieten.

Wie bewonder je en waarom?

Michelle Obama. Ik vind haar echt een rolmodel. Intelligent, ambitieus, zet zich met passie voor bepaalde belangrijke zaken in en, voor zover ik dat kan beoordelen, is ze een geweldige moeder die zich heel bewust is van die taak. Bovendien ziet ze er fantastisch uit en heeft ze een geweldig gevoel voor mode. Ze straalt levenslust uit.

Welke eigenschap moet de ideale man beslist hebben?

Eén maar? 😉 Zorgzaamheid.

Wat heb je altijd willen doen, maar nooit gedaan omdat je er de moed niet toe had?

Parachutespringen, waarvoor ik ook nooit de moed zal kunnen opbrengen, dat weet ik heel zeker.

Heb je een motto? Van wie is het?

Een uitspraak van Oscar Wilde: ‘It is absurd to divide people into good and bad, people are either charming or tedious’.

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

Ik heb geen favoriete vakantiebestemming, of moet ik zeggen, ‘diverse’? Ben dol op Frankrijk, op praktisch alle regio’s, Italië, en ben gefascineerd door de VS, van oost tot west. Ik ben een uitgesproken stedenbezoeker, mijn favoriete landschap (of liever gezegd, zeeschap) heb ik namelijk vlakbij huis: strand en zee, in welke weersomstandigheid dan ook.

©Renée Olsthoorn

Mijn inzending voor de schrijfwedstrijd, Als de avond valt, is nog steeds leverbaar als eBoek voor slechts 1,99! 🙂

Als je nog meer over me wilt weten, ook op de super leuke informatieve site Aicha Qandisha  heb ik de twaalf vragen beantwoord voor de rubriek Aicha’s Twaalf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s