Over vorm, inhoud en werkwijze

De Franse slag is nog niet uit, of ik word al bestormd door allerlei plotbunnies die tot deel twee van mijn debuutroman De Franse slag moeten leiden. Ik kan niet wachten tot ik een en ander op een rijtje heb en de virtuele pen kan oppakken. Maar dat gaat nog wel even duren.

ganzenveer
Mijn werkwijze is nauwelijks systematisch te noemen. Een synopsis schrijf ik nooit. Ik maak hoogstens wat aantekeningen in een schriftje, waar ik vervolgens niet meer naar kijk. In de regel gaat er iets broeien in mijn hoofd, het gebroei begint steeds meer vorm te krijgen en uiteindelijk gooi ik het er praktisch in één keer als een bezetene uit!
Vervolgens leg ik het werk weg. Als ik het document na een poos voor het eerst weer open, heb ik een soort van gezonde afstand gecreëerd, en kan ik het lezen als een (min of meer) objectieve lezer. Dan ben ik tevens in staat om zonder pardon bepaalde darlings te killen. Daarbij kijk ik natuurlijk goed naar de intrige (klopt die helemaal?), naar de personages (komen ze wel goed uit de verf?) en naar de chronologie (is die logisch?). Kan ik me daarin vinden, dan begint het slijpen en polijsten van de taal… Lopen de zinnen? Zijn ze helder? Vergrijp ik me niet aan vreselijke tangconstructies? Zitten er geen anglicismen, gallicismen, germanismen in? Zijn de gebruikte stijlfiguren functioneel, of ga ik er vreselijk de mist mee in? Ik heb me toch niet vergist in d, t of dt? Een nachtmerrie voor mij! Ik heb toch wel de juiste voorzetsels gebruikt? Kloppen de tijden van de werkwoorden, en zijn ze correct vervoegd? En hoe zit het met de betrekkelijke voornaamwoorden? Elementaire talenkennis, zul je zeggen, maar ik betrap me heus weleens op een ernstige fout, om nog maar te zwijgen van de hoeveelheid typo’s! Wat is een schrijver zonder spellingcontrole?
Kortom, naast het grote plezier dat ik beleef aan het bedenken van een verhaal, én naast een soort van innerlijk verlangen mensen te willen entertainen, betekent schrijven voor mij broeien, uitbraken, kneden, smeden en kijken, heel goed kijken… naar de kleinste details.
©Renée Olsthoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s