Je verliezen in bals bij kaarslicht en ruisende zijde…

1812_balldress_ackermann

Regency baljurk

 

Het verschijnsel ‘historische roman’ is niet van vandaag of gisteren. Het genre ontstond in de negentiende eeuw in Engeland, en is een typisch verschijnsel van de Romantiek: de periode waarin het gevoel boven de rede werd gesteld, als reactie op de Verlichting, waarin men juist de rede, het denken centraal stelde. In de periode van de Romantiek hunkerde men naar lang vervlogen tijden uit een soort van onvrede met de eigen tijd.

Sir Walter Scott, die we onder andere kennen van zijn middeleeuwse held Ivanhoe, kunnen we de vader van het genre noemen. En het zou niet lang duren of hij kreeg navolging ver buiten de grenzen van Engeland. In Frankrijk was Alexandre Dumas père, auteur van onder meer De drie musketiers, een doorslaand succes. In Nederland was Jacob van Lennep razend populair, schrijver van De roos van Dekama, een middeleeuws verhaal waarin de twisten tussen de Hollanders en Friezen centraal staan.

Schrijvers als zij hebben het genre onsterfelijk gemaakt, en de historische roman is sindsdien niet meer uit de literatuur weg te denken. Ook grote twintigste-eeuwse Nederlandse schrijvers, zoals Aart van der Leeuw, Hella Haasse of Theun de Vries hebben prachtige historische romans geschreven, die de tand des tijds ongetwijfeld zullen doorstaan.

Lees verder op Hebban – We Love Feelgood

© Renée Olsthoorn, februari 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s