Voor Renée van Gerard, 12 dec. 1974…

 

Ik ben ontroerd. Dit handgeschreven boekje met mooie tekeningen, Van Ronsdaele en het onaards wit’, kwam ik weer tegen tijdens mijn huidige – ik kan wel zeggen, verregaande – grote “boekenopruimwoede. Ik kreeg het gesigneerd en al van de beroemde Haagse fotograaf Gerard Fieret in 1974, toen ik werkzaam was bij Martinus Nijhoff boekhandel en uitgeverij aan het Lange Voorhout te Den haag.

Gerard Fieret kwam er regelmatig, liefst aan het eind van de dag, en we maakten altijd een praatje. Een beetje een zonderling was hij, maar daar houd ik juist van. Van `normale’ mensen zijn er al meer dan genoeg. Zooo saai. Behalve zonderling was Gerard altijd even opgewekt en complimenteus, althans, naar mij toe.

Dit prozagedicht betreft Fierets alter ego Van Ronsdaele. Hij noemt het, en ik citeer, een soort van gevisualiseerde psychografie. De gedachten waren voor mij als toen tweeëntwintigjarige heel verwarrend, maar nu ik ze opnieuw lees begrijp ik misschien een beetje beter hoe zijn brein werkte. Oppervlakkig gezien chaotisch, maar evenzeer heel observerend, hij was tenslotte fotograaf, en een van het volstrekt unieke soort. Spontaan neergepend, zoals hij ook spontaan fotografeerde. Ik vind ze prachtig, met inbegrip van de spellingfouten en doorhalingen.

Vele jaren later zag ik hem op een terrasje een kopje koffie drinken. Hij had heel lang grijs haar en een even lange baard. Een verwarde man, voor zich uit mompelend met een glimlach op zijn gezicht. Natuurlijk kende hij mij niet meer en ik heb hem dan ook niet lastiggevallen. Ik ben vandaag dolgelukkig dat ik dit boekje – dit exemplaar speciaal voor mij – heb gevonden, en zal het altijd blijven koesteren.

Meer weten over Gerard Fieret? Lees het artikel `Mislukte foto’s bestaan niet’ op de website van het fotomuseum van Den Haag.

©Renée Olsthoorn, maart 2018

Naschrift: Nu alles uitgezocht en opgeruimd is, heb ik een aantal waardevolle boekjes apart gehouden, waaronder een tweede van Gerard Fieret dat ik in hetzelfde jaar kreeg. Het boekje,  De stem van Phylologos’,​ heeft hij alleen niet gedateerd, wel geestig gesigneerd met `tante Geertje’.

3 gedachtes over “Voor Renée van Gerard, 12 dec. 1974…

  1. Pingback: Een leeg loonzakje of… toch niet? | Bed of Roses

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s